Személyes eszközök
Ön itt áll: Főoldal Keresőoptimalizálás

Keresőoptimalizálás

Hogyan szerezhetünk ajánlatunk iránt érdeklődő látogatókat a keresőoldalak segítségével úgy, hogy mások reklámfelületein való megjelenés helyett saját webes jelenlétünk fejlesztésébe invesztálunk?

Folder Mi a keresőoptimalizálás?
A keresőoptimalizálás, vagyis a SEO fogalma a legfrappánsabban talán úgy határozható meg, hogy a keresők felől érkező látogatottság növelése anélkül, hogy a keresőknek fizetnénk az általuk továbbított látogatókért. A keresőoptimalizálás ezen túl számtalan egyéb módon is definiálható: egyrészt keresőbarát webfejlesztést, másfelől egy kevesek által ismert hirdetési lehetőséget jelent, de definiálható pusztán médiaismereti kérdésként is.
Page Keresőoptimalizálás lényege dióhéjban
A keresőoptimalizálás során a keresők felhasználói és a keresőprogramok speciális igényeinek megfelelően alakítjuk ki webes jelenlétünket annak érdekében, hogy minél több bevételt generáló látogatók érkezzenek hozzánk a nem fizetett keresőtalálatok által.
Page Mi a SEO lényege a többség szerint?
Ha egy laikus a SEO alapjai iránt érdeklődik, akkor leggyakrabban olyan technikai információkkal fog találkozni, melyek bár tételesen felsorolják az optimalizáláshoz szükséges paramétereket, eljárásokat, eszközöket, azonban vajmi kevés szót ejtenek arról, hogy mi is az egész lényege. Kb. olyan ez, mintha egy szakácskönyvben csak a szükséges nyersanyagokat tárgyalnák, az étel elkészítéséről pedig egy szót sem ejtenének.
Page SEO mint médiaismereti kérdés
A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás egyfelől pusztán annyit jelent, hogy tisztában vagyunk a keresők weben betöltött szerepével, ráadásul tudjuk hogy a keresők mely weboldalakra továbbítanak több látogatót, ezáltal képesek vagyunk élni a web jelenleg legfontosabb szolgáltatásai, a webes keresők által nyújtott lehetőségekkel.
Page Google optimalizálás mint hirdetés
A keresőoptimalizálás felfogható egyszerűen egy speciális hirdetési formaként is, ahol a megjelenésért nem pénzzel kell fizetni, hanem elsősorban olyan információk publikálásával, melyeket keresnek az emberek, másodsorban weboldalunk azon külső jegyeknek megfelelő beállításával, melyeket a Google vizsgál annak eldöntése érdekében, hogy releváns információforrás-e az oldalunk.
Page SEO mint keresőbarát webfejlesztés
Egy weboldal elkészítésénél általában igyekszünk a látogatók minél szélesebb körét, minél jobban kiszolgálni: bizonyos funkciókat és technikai megoldásokat pedig ennek érdekében alkalmazunk az oldalon. A keresőbarát webfejlesztés még ennél is tovább megy, amikor is egyrészt figyelembe veszi a keresőrobotok speciális igényeit, másrészt pedig azt, hogy a rangsoroláskor milyen, erősen technikai jellegű paraméterek számítanak; továbbá olyan funkciók fejlesztésével is foglalkozik, melyek elsősorban az oldallal a keresőkben találkozó látogatók kiszolgálását célozzák.
Page SEO mint a leglátványosabb hibák kiküszöbölése
Nap mint nap rengeteg rossz weboldal indul útjára, részben a megrendelő rossz elképzelései miatt, részben a webfejlesztő hozzá nem értése eredményeképp. A legtöbb hiba általában örökké rejtve marad, azonban ha nem található meg az oldal, ha nem érkezik egyetlen látogató, sem érdeklődő, akkor az sok weboldal-tulajdonost a probléma felderítésére sarkall — és itt jön képbe a SEO.
Folder Google rangsorolási elvei
Nem fizetett találatként egy weblap akkor jelenhet meg jó helyezésen egy adott kulcsszóra, ha a Google úgy gondolja, hogy a kulcsszó a webhely tulajdonosa számára is fontosnak tűnik, és a külvilág is fontosnak tartja a weblapot a kulcsszóval összefüggésben.
Page Kulcsszó fontossága a weboldalon
A Google algoritmusai szerint a webhely tulajdonosa akkor tart fontosnak egy kulcsszót, ha az adott kulcsszót szerepelteti a webhely keresők által fontosnak tartott, általában a webhely vagy az egyes weblapok tartalmát röviden összegző elemekben.
Page Kulcsszó fontossága mások szerint
A külvilág számára egy weblap egy adott kulcsszóval kapcsolatban annál fontosabbnak számít a Google szemében, minél régebb óta, minél több és fontosabb webhely linkeli a weblapot a kulcsszónak megfelelő szövegkörnyezetből.
Folder SEO szolgáltatás megrendelése előtt
Gyakran feltett kérdések, és praktikus válaszok azon megrendelők számára, akik keresőoptimalizáltatni szeretnék weboldalukat, ezért valamilyen SEO szolgáltatás megrendelését fontolgatják.
Page Melyek a keresésoptimalizálás minimális feltételei?
Minden weboldal keresésoptimalizálása elképzelhető, azonban van néhány minimális feltétele annak, hogy egy weboldalt valóban hatékonyan lehessen optimalizálni. Amíg saját magunk kíséreljük meg növelni weboldalunk keresők felől érkező látogatottságát, meglehet, nem is annyira fontos tényező a hatékonyság, azonban ha egy szakembert kívánunk megbízni mindezzel, már teljesen más szempontok is mérlegelésre kell kerüljenek.
Page Mekkora látogatottságnövekedés várható a keresőoptimalizálástól?
Az, hogy mennyivel lehet több egy weboldal látogatottsága a keresőoptimalizálás által, sok tényezőtől függ, mint például az oldal jelenlegi állapota, a konkurencia és a kereslet továbbá keresőoptimalizálásra fordított erőforrások nagysága.
Page Hogyan mérhető a keresőoptimalizálás eredményessége?
Egy weboldal keresőoptimalizálásának eredményessége többféleképpen mérhető: egyrészt közvetlenül az oldal optimalizálás előtti és utáni bevételtermelő képességével, másrészt közvetetten látogatottságának növekedésével, harmadrészt pedig egyéb, még ennél is közvetettebb indikátorok segítségével, mint például néhány adott keresőkifejezésre elért eredmény változásával.
Page Hogyan érdemes ajánlatot kérni a SEO szakértőtől?
A weboldalak keresőoptimalizálására irányuló ajánlatkéréseknél a leggyakoribb probléma, hogy a megrendelők az optimalizálás felszínes ismeretében olyan, szilárd elképzelésekkel keresik meg a SEO szakembereket, mely nem feltétlenül a legfontosabb, leghatékonyabb feladatokat foglalják magukba.
Page Keresőoptimalizáló váltás
Valahol a keresőoptimalizálás nagykorúvá válását is jelzi, hogy egyre gyakrabban keresnek meg olyan ügyfelek, akik valamilyen okból elégedetlenek a jelenlegi keresőoptimalizáló cégükkel. Ilyen esetekben számtalan megfontolásra érdemes szempont alapján érdemes mérlegelni a váltás vagy a maradás lehetőségei között.
Page Miért nem érdemes sok kulcsszóra optimalizálni?
Az könnyen belátható, hogy minél több kulcsszóra szeretnénk célzottan javítani a weboldal helyezéseit, az annál több munkát jelent. Ha azonban ugyanazt a munkamennyiséget szeretnénk néhány kiemelt kulcsszó helyett a lehetséges kulcsszavak szélesebb körére "elosztani", összességében sokkal rosszabb eredményt kapunk.
Folder SEO és egyéb online marketing
A keresőoptimalizálás és más online marketing technikák együttes alkalmazásának összefüggései, technikai részletkérdései. Más weboldalakon elsősorban a közvetlen látogatószerzés miatt kért vagy fizetett megjelenések és a keresőoptimalizálás összefüggései.
Page Bannerek keresőoptimalizálása
Különösen hosszabb távra szóló banneres hirdetések esetén olykor felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetne ezt az alapjában véve csak a közvetlen látogatószerzésről szóló hirdetési formát a keresők felől érkező látogatottság növelésére is felhasználni. Noha ez technikailag lehetséges, a megvalósításnál érdemes néhány szempontot szem előtt tartani.
Folder Cégkatalógusok és cégadatbázisok
Kevéssé ismert tény, hogy nagyságrendileg másfélszáz általános cégtudakozó és cégadatbázis jellegű magyar nyelvű oldal létezik, melyek nagy többsége ráadásul fizetős. Mi lehet a cégtudakozók szerepe a weboldalak látogatottságnövelésében, és érdemes-e költeni minderre?
Folder Facebook marketing
Ahogy nő a Facebook népszerűsége, úgy merül fel egyre több és több weboldal-tulajdonosban, hogy mi végre is ez az egész Facebook őrület, hogyan lehet megjelenni rajta, és egyáltalán érdemes-e, és ha igen, akkor kinek és hogyan?
Folder Spammerek és hackerek
Milyen problémákat okozhatnak weboldalunk üzemeltetése során a hackerek és a spammerek? Hogyan küzd ez ellen a Google, és mit tudunk mi magunk tenni a problémák megelőzése és orvoslása érdekében?
Page Feltört webhelyek és a Google
Manapság gyakran "törnek fel" úgy weboldalakat, hogy tulajdonosuk számára sokáig észrevétlen marad. Az oldalgazdák sokszor csak akkor értesülnek minderről, ha a Google kereső "Az oldal káros lehet számítógéped számára" figyelmeztetést, vagy böngészőjük "Bejelentett támadó webhely" figyelmeztetést jelenít meg.
Page Bejelentett támadó webhely
Modern böngészők (pl. Firefox, Safari) használata során olykor egy sötét háttéren bordó kerettel megjelenő figyelmeztetést látunk csak a meglátogatni kívánt oldal helyett. Ezt az okozza, hogy a Google keresőrobotjai az adott oldalon olyan kártékony kódrészletet észleltek, mely egy másik szerverről próbál észrevétlenül a gépünkre nézve ártalmas fájlt letölteni.
Page "Az oldal káros lehet számítógéped számára"
Ha a Google keresőrobotjai, miközben a Google kereső számára adatokat gyűjtvén olyan webhelyre történő hivatkozást találnak, mely webhelyek kártékony szoftverek terjesztésében működnek közre, akkor e webhelyekről származó találatokat megjelenítik ugyan találati rangsoraikban, de "Az oldal káros lehet számítógéped számára" figyelmeztető felirattal, és gyakorlatilag elérhetetlenné téve az oldalt a kereső felől.
Folder Webanalitika
Hogyan mérhetjük weboldalunk teljesítményét? Mit lehet és mit érdemes mérni weboldalunkkal kapcsolatban? Melyek a technikai alapjai a megfelelő méréseknek?
Page Konverziók követésének technológiai alapjai
A weboldalakon a konverziókat manapság leginkább két elterjedt módszerrel tudjuk követni: vagy a látogatottsági statisztikákban beállított célkövetés vagy pedig a hirdetési rendszerünk által generált követőkód beszúrása segítségével.
Page Üzleti modell és mérhetőség
Néhány teljes mértékben online üzleti modell esetén pusztán néhány technikai kérdés megoldásával mérhetővé válik, honnan jön a legtöbb vásárló, megrendelő. Sok üzleti modell esetén viszont nagyon körülményes mérni, mely látogatók hoztak bevételt számunkra: ebben az esetben vagy közvetett módszerekkel, vagy pedig akár üzleti modellünk átalakításával kell jobban mérhetővé tenni látogatottságunk.
Folder Webfejlesztő és SEO eszközök
A keresőtudatos webfejlesztés, keresőoptimalizálás és keresőmarketing támogatására számos hasznos eszközt fejlesztettek ki a böngésző pluginektől kezdve az online alkalmazásokon át a számítógépünkre telepíthető SEO és keresőmarketing programokig.
Page Meta tag ellenőrző és hasonlóan haszontalan SEO eszközök
Számos helyen érhetőek el ingyenesen vagy regisztráció után olyan SEO eszközök, melyek a weboldalak tartalmát "ellenőrzik" néhány olyan paraméter alapján, mint relevancia és kulcsszósűrűség. Ezek az eszközök azonban leginkább félrevezető, de gyakran irreleváns eredményekkel szolgálnak — kiváltképp, ha nem tudjuk, hogy a vizsgált faktoroknak mennyire kis szerepe van az oldal optimalizálásában.
Folder Google Analytics
A Google látogatottsági statisztikai szolgáltatása hosszú idő óta a legjobbak közé tartozik a külső szerveren működő, a látogatókat a mérni kívánt weblapokba beszúrt JavaScript követőkóddal elemző statisztikai rendszerek közül. Mivel pedig egyrészt mindez ingyenesen mindenki számára elérhető, másrészt pedig folyamatosan integrálják a Google egyéb szolgáltatásaival, mint pl. az AdWords és az AdSense, ezért rengeteg webmester használja.
Folder Piwik
Nyílt forráskódú, ingyenes megoldás weboldalak látogatottságának nyomon követésére és elemzésére. Saját szerverre installálható, magyar nyelven is elérhető szoftver, mely szinte az összes fontos funkciót tartalmazza egy átlagos weboldal tulajdonos számára.
Page Open Web Analytics
Az Open Web Analytics egy szabad forráskódú ingyenesen elérhető látogatottsági statisztikai rendszer, mely a Piwik-hez hasonlóan a Google Analytics számos fontos statisztikai funkciójának Google-független alternatíváját kívánja elérhetővé tenni.
Page Google fiók létrehozása saját e-mail címen
Régebben minden probléma nélkül létre lehetett hozni Google Account-ot saját e-mail címmel, legyen az bármilyen céges, hotmail-os, yahoo-s, freemail-es, vagy horribile dictu citromail-es cím. Manapság viszont a mindenfelé ajánlott regisztrációs űrlapon az e-mail mezőben kitörölhetetlenül benne van a gmail.com végződés. Mit lehet mégis tenni?
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek